Генчовска: Петков предложи целосна ревизија на Рамковниот став, но ние го одбивме

Бугарската министерка за надворешни работи во заминување, Теодора Генчовска, пред Народното собрание изјави дека премиерот Кирил Петков испрати предлог со кој практично целосно се ревидира Рамковниот став донесен од Народното собрание и Владата, но тој беше одбиен од МНР, јави БГНЕС.

„Преговорите напредуваат, но има и прашања кои остануваат отворени за решавање. Еден од нив е формулацијата на таканаречениот македонски јазик во историска и етничка смисла“, рече Генчовска коментирајќи дека новата рамковна проектна позиција не ја вклучувала бугарската позиција за јазикот.

Како што пишува БГНЕС, бугарскиот премиер Кирил Петков и официјално го изолирал МНР од процесот, со најавата дека сите одлуки ќе одат преку пратениците.

Сослушувањето на министерката Генчовска е за процесот на пристапување на Република Северна Македонија во ЕУ и одлуката за одобрување рамката за преговори.

Сослушувањето предизвика спор меѓу „Промената продолжува”, ГЕРБ и „Има таков народ”. Од „Има таков народ” предложија затворена седница за да може бугарската министерка за надворешни работи Теодора Генчовска да им соопшти на пратениците тајни белешки за разговори меѓу претставници на бугарската влада и дипломати.

Back to top button
Close