Генерален штрајк на Управата за матични книги

Управата за водење на матични книги од утрово е недостапна за граѓаните. Генералниот штрајк кој вчера беше најавен од страна на Независниот синдикат на Управата за матични книги, започна денеска околу 8 часот.

Претседателот на Независниот синдикат на Управата за водење на матични книги, Тони Милошески за МИА изјави дека сите подрачни одделенија се во штрајк и дека се уште не добиле понуда за средба.

-Сите подрачни единици се во штрајк, може да има некои исклучоци, мислам дека Куманово, некои од волонтерите работат, но сигурно под притисок од управата, значи 90 проценти од Управата е во штрајк, појасни Милошески.

Додаде дека засега луѓето кои доаѓаат имаат разбирање за штрајкот.

-Знаат луѓето дека штрајкуваме, не се бунат, а им треба да завршаат работа, има некои луѓе што треба да патуваат, но не можат да излезат од од државата без документите кои ние треба да им ги дадеме, потенцира Милошески.

Рече дека излегувањето на улица не е опција, но дека ќе штрајкуваат се додека не се одговори на нивните барања.

Независниот синдикат бара колективен договор на ниво на работодавач, линерано покачување на платите и унапредување на работните позиции.

Back to top button
Close