Германска студија: Еден од пет пациенти хоспитализирани со Ковид-19 починал

Повеќе од една петтина од пациентите со Ковид-19 кои добиле болничка нега во Германија на почетокот на оваа година починале, покажа студија на Институтот за научни истражувања WIdO на АО.

Според истражувањето, стапката на морталитет кај оние што биел на респиратори била дури и повисока, односно 53 проценти.

Студијата ја спровел Институтот за научни истражувања WIdO на АОК, еден од најголемите провајдери на здравствено осигурување во Германија, заедно со Диви – здружение на индустријата за итна помош и Техничкиот универзитет во Берлин.

Истражувачите анализирале податоци од околу 10.000 пациенти, од кои 1.700 биле ставени на респиратор.

Кај пациенти кои не биле на респиратор, стапката на смртност е значително пониска, на 16 проценти.

Авторите на студијата, објавена во списанието „Лансет респираторна медицина“, рекоа дека ова е прва национална анализа на Германија за затворени болнички случаи.

Истражувањето е засновано на податоци за административни побарувања на АОК, за кои се вели дека опфаќаат речиси третина од германското население.

Податоците биле од пациенти примени во 920 германски болници меѓу 26 и 19 април, се вели во соопштението.

– Овие високи стапки на смртност јасно покажуваат дека релативно голем број на пациенти со многу сериозен тек на болеста биле третирани во болниците, изјави Јирген Клаубер, директор на WIdO.

– Ваквиот сериозен тек на болести главно влијае на постарите лица и луѓето чие здравје е веќе загрозено, но се јавува и кај помладите пациенти, додаде тој.

Според регистарот на Диви, 258 пациенти со Ковид-19 остануваат на интензивна нега во Германија, од кои половина се на респиратори (заклучно со вторникот).

Во регистарот се наведени над 15.000 затворени случаи на Ковид-19, од кои четвртина биле со смртен исход.

Back to top button
Close