Германските католици потресени од извештајот за злоупотреба на деца

Независна студија за злоставување деца во Римокатоличката црква во Германија, објавена во четвртокот, откри стотици наводни случаи и доведе до оставка на надбискупот на Хамбург.

Долгоочекуваниот извештај на 800 страници за највисоката германска епархија Келн откри 202 наводни извршители на сексуален напад и 314 жртви во периодот од 1975 до 2018 година, изјави Бјоерн Герке, адвокат најмен од Црквата.

„Повеќе од половина од жртвите беа деца на возраст под 14 години“, рече Герке.

Наодите, вклучително и злоупотребата од страна на свештенството, покажуваат „дека со децении, очигледно никој не се осмелувал да ги пријави ваквите случаи“.

Надбискупот на Хамбург, Штефан Хесе, му понуди на папата Франциск негова итна оставка, откако во извештајот беа утврдени 11 случаи на повреда на должноста поврзани со обвинувања за злоупотреба за време на неговата функција вршител на должноста заменик во Келнската епархија.

Хесе во изјавата рече дека отсекогаш постапувал „според моето знаење и совест“ и „никогаш не учествувал во никакво прикривање“.

„Јас сум сепак подготвен да сносам свој дел од одговорноста за неуспехот на системот“, рече тој.

Повеќето обвинувања го опфаќаат мандатот на претходникот на Воелки, кардиналот Јоаким Мајснер, кој почина во 2017 година.

 Скалата на злоупотреба е „шокантна“ 

Воелки се соочуваше со повеќемесечни протести затоа што одби да дозволи објавување на претходна студија за злоупотреба извршена од свештеници во неговата епархија.

Тој ја оправда својата одлука повикувајќи се на право на приватност за обвинетите во извештајот, спроведен од една правна фирма во Минхен, и она што тој го нарече недостаток на независност од страна на некои истражувачи.

Неговиот пристап беше означен како „катастрофа“ кон крајот на февруари од страна на Георг Баецинг, претседател на конференцијата на германски бискупи.

Во пресрет на извештајот Воелки рече дека суспендира двајца службеници во Келнската црква, владиката Доминикус Швадерлап и шефот на бискупискиот суд, Гинтер Асенмахер, со непосреден ефект, велејќи дека тие учествувале во „прикривање“ на случаи на злоупотреба.

Воелки вети дека ќе преземе поконкретни мерки следната недела откако ќе го прочита извештајот во целост.

Владиниот комесар задолжен за истраги за сексуално злоставување на деца, Јоханес-Вилхелм Рориг, во изјавата рече дека „обемот на злоупотреба и кршење на должноста од црковните водачи“ е „шокантен“.

„Се надевам дека независната истрага за сексуално злоставување во Католичката црква сега ќе се води со целосна решителност и неограничена волја да се најде вистината во сите германски епархии“ во интерес на жртвите, рече тој.

Скандалот со злоупотребата се враќа на насловните страници исто како што Католичката црква направи мали чекори кон решавање на децениските злоупотреби и културата на наметнато молчење.

 „Признавање на нивното страдање“ 

Студија нарачана од Германската бискупска конференција и објавена во 2018 година покажа дека 1.670 духовници извршиле некаков вид сексуален напад против 3.677 малолетни лица, главно момчиња, во периодот од 1946 до 2014 година.

Сепак, неговите автори изјавија дека реалниот број на жртви е скоро сигурно поголем.

Откритијата, кои се одраз на педофилските скандали во земјите, вклучително Австралија, Чиле, Франција, Ирска и САД, го натераа кардиналот Рајнхард Маркс, познат реформатор, да се извини во име на Германската католичка црква.

Црквата во моментов им исплаќа на жртвите во просек по 5.000 евра „како признание за нивното страдање“, како и за покривање на нивните такси за терапија. Жтвите ја нарекоа сумата несреќно недоволна.

Во меѓувреме, секоја епархија во Германија нареди посебна локална истрага за злоупотреба меѓу нејзините редови.

Скандалот во Келн заштеди енергија од напорите да се предводи пошироки реформи во време кога Црквата губи членови, кои во Германија плаќаат данок што оди за црковни активности, вклучително и добротворна активност.

Католичката црква во Германија броеше 22,6 милиони членови во 2019 година и се уште е најголемата религија во земјата, но бројот е за два милиони помал отколку во 2010 година кога се појави првиот голем бран случаи на злоупотреба од педофили.

Back to top button
Close