ГЛОБСЕК: Бугарија е најевроскептичната земја во Централна и Источна Европа

Бугарија е најевроскептичната земја во Централна и Источна Европа, со 70 отсто од граѓаните за останување во ЕУ и 23 отсто за напуштање на блокот (зголемување од 6 процентни поени во споредба со 2021 година). Дури 20 проценти од Бугарите веруваат дека ЕУ е закана за нивниот идентитет и вредности.

Земја со најголема поддршка за ЕУ е Литванија со 88 отсто. Ова го покажуваат податоците на ГЛОБСЕК, глобален тинк-тенк со седиште во Братислава.

ЕУ продолжува да ужива силна поддршка во Централна и Источна Европа, покажуваат податоците. Во просек, 80 отсто од испитаниците би гласале за останување во ЕУ, што го нагласува фактот дека членството во ЕУ стана поутврдено во регионот.

Поддршката за останување во ЕУ е зголемена од 2021 година за 14 процентни поени во Чешка, 8 процентни поени во Литванија и 7 процентни поени во Унгарија.

Зголемената поддршка за останување во ЕУ во текот на изминатата година може да се опише како одговор на двете кризи од последните неколку години – пандемијата на Ковид-19 и војната во Украина – кога членството во ЕУ се покажа попрофитабилно.

Чесите, иако се сметаат за поевроскептични, изразија рекордна поддршка за членството во ЕУ. Ова можеби е поврзано со новата, силна проевропска влада и претстојното второ чешко претседателство со Советот на Европската унија. Промената во Чешка ја остава Бугарија како актуелна најевроскептична земја. Унгарија, од своја страна, исто така, забележа поголема поддршка за членството во ЕУ од падот во претходната година, и покрај поддршката на Орбан за континуираната пропаганда против ЕУ.

Back to top button
Close