Голем пад на барањата за визи, престој, азил, заштита и државјанства во Франција во 2020 година

Во согласност со кодексот за добра пракса на европската статистика, Генералниот директорат за странци во Франција (ДГЕФ) на Министерството за внатрешни ја објави годишната статистика што спаѓа во рамките на миграцијата и меѓународната заштита. Од податоците се гледа дека пандемиската криза сериозно ги ограничи миграциските текови во 2020 година, погодени од отсуството на воздушни врски и затворањето на многу граници. Покрај тоа, голем број административни шалтери беа принудени да ја ограничат или прекинат својата активност за време на првото затворање, јави дописникот на МИА.

Издавањето визи во 2020 година е драстично опаднато (- 79,8 отсто), со вкупно издадени 712.311 визи за влез и престој во Франција. Во нив, бројот на визи за краток престој за Шенген зоната падна уште повеќе (- 82,9 отсто) додека визите за долг престој доживеаја помал пад од 37,1 отсто. Кина од првото падна на четвртото место според бројот на издадени визи (зад Мароко, Русија и Алжир).

Семејната имиграција, која се уште претставува најголем дел од миграцискиот проток, е поумерено опадната (- 16,9 отсто). Ова е поврзано со фактот дека дел од семејните визи за престој им се даваат на луѓето кои веќе престојуваат на територијата кога аплицираат за нив. Влијанието на затворањето на границите поврзано со здравствената криза е помалку важно отколку за другите визи.

Случајот со студентите е посебен, со значаен пад (-20,4 отсто), во контекст на брзиот развој на образованието на далечина. Ова веројатно се објаснува со поврзаноста на календарот за меѓусебно ограничување со оној на запишување на универзитетите и со имплементација на нова алатка за онлајн апликација. Ова им овозможи да го достават своето барање за дозвола за престој без одлагање, што може брзо да се обработи.

Професионалната имиграција е особено погодена од кризата со Ковид-19 со пад од повеќе од 31 отсто. Ова веројатно следи по веројатното одложување, па дури и напуштање, на миграциските проекти поврзани со работата, без разлика дали да останат со роднини или поради забавувањето на економската активност во Франција.

Back to top button
Close