Готвач со Мишелин ѕвезда од Литванија стана светски шампион во суши

Литванскиот готвач Аирис Запашникас, кој работи во Осло, стана првиот Литванец во историјата кој е крунисан за најдобар готвач на суши во светот. Во финалето на престижниот натпревар во Токио, тој победи 14 други врвни готвачи, потврдувајќи ги своите извонредни вештини во подготовката на овој јапонски деликатес, објавува Euronews.

Запашникас, кој води ресторан со Мишелин ѕвезда во Норвешка, не го криеше своето задоволство од победата. „За мене, како готвач на суши и прв Литванец кој постигнал такво достигнување, ова е од големо значење. Тоа е директна потврда за моите вештини. Ќе кажам повеќе – за мене е повредно од доделувањето на Мишелин ѕвезда на мојот ресторан“, рече Запашникас во интервју за порталот LRT.lt.

Строги правила и креативна слобода

Тој зборуваше и за исклучителниот интензитет на натпреварот и строгите правила што финалистите мораа да ги следат. „Правилата се исклучително строги – ако некој не ги почитува, на пример, продолжи да работи по истекот на предвиденото време, тој е дисквалификуван. Сечењето прст значи губење на голем број поени. Дури и фрлањето парче риба што не сте го користеле подразбира одземање на поени“, објасни победникот.

За да го освојат првото место, секој финалист мораше да подготви оригинално јадење кое ќе го покаже целиот раскош на нивните вештини. „Во оваа фаза, правилата беа многу пофлексибилни и можевме да ја покажеме нашата креативност и иновативност. Во споредба со задачите на првиот ден, кои беа многу традиционални и цврсто вкоренети во класичната јапонска кујна, имавме многу поголема слобода тука“, рече тој.

За Светското првенство

Светското првенство во суши се одржува секоја година во Токио со цел да се промовира безбедноста на храната и автентичната суши кујна. Го организира Светскиот институт за вештини за суши, основан со поддршка на јапонската влада, а неговите највисоко рангирани членови го сочинуваат жирито на натпреварот

Back to top button
Close