Град Скопје активираше мерки поради загадувањето на воздухот

epa08811035 Smoke raises from a factory over the capital Skopje covered by smog and pollution in Skopje, Republic of North Macedonia, 10 November 2020.Three weeks after the start of the heating season, fog, smog and pollutions returned to the capital of Northern Macedonia. Poor air quality, combined with the COVID-19 pandemic, complicates the health situation in Skopje. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Зголемени вонредни инспекциски контроли на Б инсталации и инсталации елаборати кои се во надлежност на Град Скопје, зголемени вонредни инспекциски контроли на градилишта, зачестено чистење на улиците и пешачките зони во надлежност на градот и мерката бесплатен јавен превоз се мерките кои ги презема Градот Скопје, а се предвидени со акциските планови за справување со алармантна состојба од загадување на амбиенталниот воздух.

Како што информираат од Градот Скопје, овие активности ќе се спроведуваат сè до завршување на алармантната состојба за што известува Министерството за животна средина и просторно планирање.

Back to top button
Close