„Гугл“ во Франција казнет со 50 милиони евра

 Највисокиот суд во Франција, Државниот совет ја потврди пресудата на понизок суд со која му нареди на „Гугл“ да плати казна од 50 милиони евра поради тоа што не бил „доволно јасен и транспарентен“ во однос на правата на корисниците на „Андроид“ за заштита на податоците.

Гугл беше казнет за првпат во јануари 2019 година, веднаш по влегувањето во сила на новата европска политика за приватност донесена во 2018 година, но американската компанија ја обжали оваа пресуда до Државниот совет, највисокото судско тело во Франција, кој донесе конечна одлука дека Националната комисија за заштита на податоците има право да го санкционира американскиот гигант и да го казни 50 милиони евра.

Во образложението се наведува дека казната „не е непропорционална со оглед на посебната тежина на повредата и одложувањето на плаќањето од страна на Гугл“.

Американската компанија објави дека ќе се вклучи во промени во политиката на корисници.

Back to top button
Close