Хакирани девет организации ширум светот

Се верува дека странски кибер-криминалци биле вмешани во хакирањето на девет организации за одбрана, енергија, здравство, технологија и образование, јави Си-Ен-Ен.

Телевизиската мрежа цитира податоци од Пало Алто Нетворкс (Palo Alto Networks), специјализирана за информатичка безбедност. Најмалку една од засегнатите организации се наоѓа во САД.

– Во конкретниот случај, наводните криминалци украле лозинки за да имаат долгорочен пристап до релевантни компјутерски системи, рече Рајан Олсон, портпарол на Пало Алто Нетворкс.

Ова ќе им овозможи на хакерите да пресретнат доверливи информации испратени по електронска пошта или складирани во компјутерите на нападнатите организации. Според Олсон, тактиката се работи за група од Кина.

Back to top button
Close