Хил за протестите во Србија: Насилството и вандализмот врз државните институции немаат место во едно демократско општество

 

Американскиот амбасадор во Србија Кристофер Хил денеска изјави дека насилството и вандализмот врз државните институции немаат место во едно демократско општество и додаде дека легитимноста на демократските процеси зависи од транспарентноста и подготвеноста на сите да ја почитуваат волјата на народот.

„Во часовите и деновите што следат, лидерите на Србија и нејзините граѓани треба да запомнат: легитимноста на демократските процеси зависи од транспарентноста и подготвеноста на сите страни, без разлика дали се победници или губитници, да ја почитуваат волјата на народот изразена на изборите. “ напиша Хил на социјалната мрежа Х.

Тој додаде дека работата на српските изборни институции останува од клучна важност, „дури и кога Србија соработува со Оебса и другите за да ги реши недостатоците во нејзините демократски процеси“.

 

Back to top button
Close