Холштајн: Се надевам дека нема да им направам проблеми на колегите во Софија

– Португалското претседателство во моментов работи на конкретен предлог, односно на една рамка со која би требало да дојде до согласност и нивната цел е до јуни да се дојде до усогласување.

Ова го истакна германската амбасадорка во земјава Анке Холштајн во одговор на прашање дали до крајот на португалското претседателство со Унијата земјава ќе успее да стартува со преговорите за полноправно членство во ЕУ.

-Не знаеме како конкретно изгледа овој предлог. Тој се ориентира на преговорите кои минатата година се одржуваа во Берлин, но од друга страна за Бугарија целото тоа прашање особено сега со техничка влада е многу тешко, изјави Холштајн по примопредавање на германската донација на тестови за Ковид-19 за Министерството за здравство.

Нагласи дека не очекува да им предизвика проблеми на колегите во Софија по вчерашната изјава.

-Тоа што хрватската амбасадорка била повикана на разговор во Софија сигурно се однесува на изјавата на хрватскиот претседател во Брдо. Се надевам дека јас нема да им направам проблеми на моите колеги во Софија, бидејќи никогаш не го употребив зборот Бугарија, рече Холштајн.

Таа вчера изјави дека 26 земји членки се држат како заложници од некои ситни национални интереси на една земја која прави штета на целата Европска Унија и го уништува нејзиниот кредибилитет на Западен Балкан.

Back to top button
Close