Хрватската опозиција одби консултации со Пленковиќ

Хрватските парламентарни опозициски партии одбија да одговорат на денешните консултации со премиерот Андреј Пленковиќ, а владиниот портпарол Марко Милиќ рече дека нема да има нов повик.

Според загребската телевизија Н1, Милиќ рекол дека партиите биле поканети на консултации од почит кон нив, а не за да се приклучат на парламентарното мнозинство.

– Имавме мнозинство во понеделникот до 12 часот. Темата беше исклучиво разговор за нивниот став за предизвиците со кои се соочува Хрватска – рече Милиќ.

Тој ги повика лидерите на опозицијата на одговорност и додаде дека на новата vлада не и потребен консензус од целата опозиција за да гласа закони.

Back to top button
Close