И Французите почнаа да прават резерви со масло и брашно

 

Француските потрошувачи започнаа да прават резерви со два основни производи – масло и брашно, од кои голем дел доаѓаат од Украина и Русија. Продажбата скокна за 57 и 55 отсто минатата недела, јави дописникот на МИА.

Брашно, масло … Нема сомневање и Французите започнаа со складирање на овие основни производи. Според белешката на компанијата за анализа ИРИ, продажбата на масло всушност скокнала за 55 отсто во текот на неделата од 4 до 11 април, во споредба со истиот период минатата година. Продажбата на брашно е зголемена за 57,4 отсто.

Купувачко „лудило” кое започна пред неколку недели. Навистина, Украина е најголемиот производител на сончогледово масло во светот, а Русија и Украина сочинуваат не помалку од 78 отсто од светскиот извоз. На страната на пченицата, Русија и Украина претставуваат 30 отсто од светскиот извоз, со соодветно 75 милиони и 33 милиони тони произведени секоја година. Русија е најголемиот извозник во светот, а Украина четврта, со 75 отсто од своето производство оди во странство.

-Од почетокот на конфликтот во Украина (крајот на февруари), количините на масла [продадени] се зголемија за +33 отсто во однос на 2021 година и се +4 отсто повисоки отколку во 2020 година (период на складирање и почеток на првото ограничување за време на кое Французите посветија време на готвење и печење): доволно за да се справи со логистичките синџири!”, прецизира ИРИ во својата студија.

Потрошувачка што го става синџирот на снабдување под притисок. Референтниот панелист за продажба на супермаркети, NielsenIQ, веќе објасни на 7 април дека забележал зголемување на проблемите со достапноста на одредени производи на полиците. Од 21 февруари до 27 март, маслата, брашното и тестенините забележаа дека бројот на „инциденти со прекини во масовна дистрибуција”, со исклучок на Лидл или Алди, „порасна повеќе или помалку значително”, соодветно од 37 отсто за масла, 26 отсто за брашно и 21 отсто за тестенини, рече Николас Леже, аналитички директор во NielsenIQ.

И покрај овие претпазливи купувања од страна на потрошувачите, професионалците сакаат да бидат смирувачки за краткорочните залихи. Неколку претставници на малопродажниот сектор тврдат дека нема ризик од недостиг на сите производи што се продаваат. „Во Франција, денес, нема недостаток за секојдневна потрошувачка и нема да има до летото”, изјави на почетокот на април на БФМТВ, претседателот на стратешкиот комитет Е. Леклер, Мишел-Едуард Леклер. „Тестенини, има. За сончогледовото масло залихите ни се до јуни”.

-За сончогледово масло има неколку набавки за претпазливост, но немаме целосен недостиг на снабдување. Луѓето складираат и тоа е она што може да ги испразни полиците во моментов, но повторно ќе има роба. Не мора од сите брендови, но производи ќе има, не паничете, изјави и шефот на Систем У, Доминик Шелчер, за Радио Класик. „

Што се однесува до сончогледовото масло, кое се користи во многу преработени производи, проблемот со недостигот може да се појави после летото. Украинскиот министер за земјоделство на крајот на март оцени дека руската инвазија ризикува да ја преполови следната жетва на жито. Украинците „ќе сеат секаде каде што е можно”, но само „50 до 75 отсто од териториите” ќе можат да бидат експлоатирани, подвлече Микола Солски, кој исто така посочи дека многу земјоделци „се приклучиле на армијата или на одбранбената територија”, создавајќи недостаток на работна сила.

Сеидбата започна добро во Украина, но ако волуменот на сончогледот го нема, „ова ќе биде проблем за сончогледовото масло и за прехранбената индустрија”, признава Тиери Десуш, портпарол на Систем У.

Дури и ако сеат, исто така ќе биде неопходно да се извлече стоката од земја денес отсечена од трговските патишта. Неизвесност што може дополнително да го зголеми искушението за претпазливи купувања

Back to top button
Close