ИЈЗ првпат слуша за сомнежи за смрт после вакцинација против ковид

Директорот на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) доктор Шабан Мемети за „Слободен печат“ вели дека МАЛМЕД никогаш не доставиле до нив извештаи дека има сомнежи дека двајца пациенти умреле после ковид вакцинација. Следствено на тоа, нема формирано ни комисија за испитување на овие сомнежи, вели доктор Мемети.

Агенцијата за лекови и медицински средства денеска на прес конференција со новинарите посочи дека добиле две пријави за сомнеж за настапена смрт после примена вакцина против ковид кај 53-годишен и 85-годишен ковид пациент. Според раководителката на сектор во МАЛМЕД, едната пријава е од април, а другата од септември годинава и таквите податоци биле испратени до ИЈЗ да се разгледуваат на комисија.

Но, од ИЈЗ демантираат дека воопшто некој им пријавил сомнежи за починати лица по вакцинација против ковид-19.

Back to top button
Close