Илјадници учесници во мигрантскиот караван во Мексико пред посетата на Блинкен на главниот град

Голем караван мигранти од Централна Америка, Венецуела, Куба и други земји пешачеше низ Мексико, упатувајќи се кон границата со САД. Поворката дојде само неколку дена пред американскиот државен секретар Ентони Блинкен да пристигне во Мексико Сити, за да склучи нови договори за контрола на бранот мигранти кои бараат влез во САД.

Караванот, кој се проценува на околу 6.000 луѓе, од кои многу семејства со мали деца, е најголемиот во повеќе од една година. Караванот на Бадник тргна од градот Тапачула, во близина на јужната граница на земјата со Гватемала.

„Овде чекаме три или четири месеци без одговор. Се надеваме дека со овој марш ќе има промена и ќе ја добиеме потребната дозвола да се упатиме кон север“, рече Кристијан Ривера, патувајќи сам, оставајќи ги сопругата и детето во родниот Хондурас

Мексиканскиот претседател Лопез Обрадор во мај се согласи да прими мигранти од земји, како што се Венецуела, Никарагва и Куба, одбиени од САД поради непочитување на правилата кои обезбедуваат нови правни патишта за азил и други форми на миграција.

Back to top button
Close