Илчо Ефкоски: Македонија треба да биде внимателна при увозот на ниско образована и ниско квалификувана работна сила

Македонија треба да биде внимателна при увозот на ниско образована и ниско квалификувана работна сила, особено од земји кои не се од Европскиот континент.

Ќе споменам само три причини:

1. Економски проблеми: Увозот на ниско квалификувана работна сила од страни земји може да создаде натпревар со локалната работна сила, особено во секторите каде што веќе постои висок степен на невработеност. Ова може да резултира со намалување на платите и условите за работа, кое на крајот може да ја замени локалната работна сила и да ја загрози економската стабилност на земјата.
2. Образование и квалитет на работа: Ниско образованата и ниско квалификуваната работна сила често ги нема ниту потребните вештини и знаења за да ги задоволи стандардите и барањата на современиот пазар на трудот. Самото доведува до зголемување на повредите на работното место, болести поврзани со работа, професионалните болести и смртни случаи на работното место. Доколку не знаевте, од она што е евидентирано а доста не е, моментално имаме по еден смртен случај секоја работна седмица, тон повреди и болести поради работа во небезбедни и нездрави услови за работа.
3. Културни и јазични разлики: Увозот на работна сила од земји надвор од Европскиот континент може да доведе до предизвици во комуникацијата и културната адаптација. Различниот начин на живот, културата и јазичните бариери можат да создадат тешкотии во интеграцијата на странската работна сила и да влијаат на хармонијата во општеството. Доколку не се внимава ризикуваме гетоизација со ризични населби како во некои земји по светот.

Затоа, Македонија треба да се фокусира на подобрување на образованието и подигање на квалитетот на локалната работна сила, со цел да се стимулира внатрешниот развој и конкурентност на земјата. Воведувањето на мерки за обука и преквалификација на вработените, поддршка на иновации и развој на модерни индустрии може да создаде поволни услови за раст и просперитет на македонската економија.
Исто така, Македонија треба да ги разгледа сериозно потребите и барањата на својата економија и пазар на трудот пред да се одлучи за увоз на било каква работна сила. Анализата на секторите кои имаат дефицит на работна сила и потребата за специфични вештини треба да биде клучен фактор во одлуката за увоз на работници, со што се создава можност за привлекување на квалификувана работна сила од странство која одговара на потребите во тие сектори.

Препорачувам брзо да се постават стратегии за подобрување на образованието и квалитетот на работната сила во државава, како и да се проценат потребите на пазарот на трудот пред да се донесе одлука за увоз на работна сила од странство. Ова може да помогне во изградбата на конкурентна и стабилна економија која може да се приспособи на предизвиците и можностите на модерното време. Доколку сепак се реши некој за увоз, тоа треба да биде со сериозни проверки на квалификациите и здравјето на работниците во нивните земји, а секако и при пристигањето во Македонија. За овие работници државата мора да се обезбеди високо контролирана едукација, социјализација и интерграција, како не би ја усложниле состојбата во која се наоѓаме денес.

Илчо Ефкоски

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close