Инфлацијата во Зимбабве изнесува речиси 800 отсто на годишно ниво

Годишната инфлација во Зимбабве во мај се зголеми на 785,55 проценти, соопшти Националната агенција за статистика на ова аафриканска земја.

Блумберг наведува дека годишната инфлација на Зимбабве во април изнесуваше 765,57 проценти, а во мај веќе 785,55 проценти.

Месечната стапка на инфлација во мај е 15,13 проценти, а претходниот месец беше 17,64 проценти, пренесува агенцијата Блумберг.

Back to top button
Close