Иницијатива Култура ги повикуваат политичките партии да ги поддржат барањата на културниот сектор

 Граѓанскиот сектор во културата ги повика политичките партии да ги поддржат барањата на овој сектор, претставуван од асоцијации, иницијативи, платформи, организации и поединци. Велат дека со поддршката, тие ќе покажуваат дека културата треба да биде еден од клучните столбови во демократизацијата и европеизацијата на општеството.

– Бараме современа, жива и слободна култура, култура која нема да создава поделби, да поттикнува нетрпеливост или пак дискриминација по која било основа.Сакаме СЛОБОДНА КУЛТУРА за слободно општество, велат од Граѓанската иницијатива „Култура е насловна страна на секое општество“.

Нивните барања се гласање на Законот за јавен интерес во културата, спроведување на националната Стратегија за развој на културата за периодот 2018-2022 година и Планот за развој на стратешки планови за одредени дејности, формирање на фондација за поддршка на вонинституционалната културна сцена, по примерот на Фондацијата култура нова од Хрватска, како и поддршка за формирање на нови институции по принципот цивилно-јавно партнерство.

Се бара и ревитализација на напуштените објекти во нови простори за работа на слободните уметници и културни работници, формирање на Институт за култура и културни политики кој ќе се занимава со неопходни истражувања кои недостасуваат во поддршка на културната и уметничката сцена, вработувања на нови кадри соодветни за новите наставни програми, како и трансформација на кадровските политики со што ќе се овозможи вработување на непартиски, туку на професионални кадри на раководните места во институциите на културата.

Back to top button
Close