Исланд го издаде првиот „пасош“ за вакцинација против коронавирус

– Исланд го издаде првиот „пасош“ за вакцинација против коронавирусот за да ги олесни меѓународните патувања за своите граѓани кои веќе ја примиле вакцината, пренесе Гардијан. Сите 4.800 граѓани кои примиле две дози од вакцината можат да аплицираат за дигиталниот сертификат, соопшти исландското Министерство за здравство.

Министерството додаде дека целта е да се олесни движењето на луѓето меѓу земјите, на начин што лицата кои примиле вакцина може да покажат потврда за вакцинација на граничните премини за да можат да бидат изземени од ограничувањата.

Back to top button
Close