Исплатен образовен додаток за над 26 илјади деца

Ресорното Министерство потенцира дека постојано го зголемува опфатот на деца со образовен додаток.

-Се грижиме за секое дете и не дозволуваме здравствено-економската криза да се одрази на најмладата популација, која е иднината на оваа земја. Затоа и во исклучително сложени услови ја зголемуваме поддршката за секој поединец, за секое семејство. Многу е значајно децата од семејства без или со ниски приходи да добијат дополнителна помош и затоа Владата донесе уредба со кој престана важењето на условот за потврда за редовност за исплата на додатокот за образование, за третиот и четвртиот мерен период за учебната 2019/2020 година. Тоа беше со цел да го олесниме пристапот до овие права, образложуваат од МТСП.

Една од придобивките на социјалната реформа, дополнуваат, е што повеќекратно го зголемивме бројот на деца корисници на ова право. Споредбено, пред реформата, велат од ресорното Министерство, бројот на корисници на програмата условен паричен надоместок изнесувала 2.877.

Back to top button
Close