Истражување: Коронавирусот угинува во вода на собна температура за 72 часа

Експерти од рускиот Државен истражувачки центар за вирусологија и биотехнологија „Вектор“ спроведоа истражување за можноста на коронавирусот да живее во вода.

„Околу 99,9 проценти од неговите честички умираат на собна температура на водата за 72 часа“, соопшти прес-службата на Федералната служба за надзор и заштита на правата на потрошувачите и благосостојбата на човекот.

Како што пренесува руската агенција ТАСС, докажано е дека вирусот не се размножува во дехлорирана и солена вода, но може да се зачува.

Времето на деактивирање на новиот коронавирус директно зависи од температурата на водата.

Во вода на собна температура 90 отсто од вирусот Ковид-19 угинува во рок од 24 часа, а 99,9 отсто во рок од 72 часа, се наведува во соопштението.

Врелата вода доведува до негова целосна деконтаминација и истребување, додека во хлорирана вода коронавирусот целосно ја губи одржливоста.

„Како што температурата на водата се зголемува, бројот на одржливи честички на вирусот значително се намалува“, се додава во соопштението.

Back to top button
Close