Истражување: Сите домашни работи се обврска на 93,8 отсто од жените во БиХ

– Во Босна и Херцеговина дури 93,8 проценти од жените ги извршуваат сите домашни работи, што остава негативни последици врз нивниот приватен и професионален живот, се резултатите од истражувањето спроведено од Агенцијата за рамноправност меѓу полови, при Министерството за човекови права и бегалци.

Резултатите од истражувањето покажуваат дека вршењето рутински работни задачи во домаќинството, како што се пеглање, промена на постелнината, чистење бањи, миење облека, бришење подови, готвење и миење садови и купување набавки во 93,8 проценти од односите ги прави само жени, објави Агенцијата за родова еднаквост во БиХ.

Резултатите од истражувањето покажуваат дека вршењето рутински работи во домаќинството, како што се пеглање, промена на постелнината, чистење бањи, перење облека, бришење подови, готвење, миење садови и вршење набавки во 93,8 проценти од врските ги прават само жени, објави Агенцијата.

Во соопштението се наведува дека само во 5,6 проценти од тие врски, домашните обврски ги извршуваат подеднакво и мажите, додека само во шест проценти од врските тие обврски се само на мажите.

Од Агенцијата наведуваат дека истражувањето покажало дека ова остава негативни последици врз приватниот и професионалниот живот на жените, оставајќи им помалку време за одмор, личен и професионален напредок, обука и учество во социјални активности и политика.

Истражувањето покажа дека ситуацијата е поповолна кога станува збор за повремени задолженија во домаќинствата, како што се плаќање комунални услуги и извршувања задолженија надвор од домот, како што се одржување на дворот, автомобили, бојадисување и полесни поправки дома, посочува Агенцијата.

Наодите од истражувањето, исто така, покажуваат застапеност на родовата дискриминација во трудот и работните односи, што го потврдле третина од анкетираните жени.

Истражувањето е спроведено на територијата на целата БиХ на примерок од 500 жени на возраст меѓу 18 и 65 години, кои биле во брак или живеат во вонбрачна заедница најмалку една година.

Back to top button
Close