Истражување: Зголемен бројот на масовни убиства во САД за време на пандемијата на коронавирусот

 CNN, Атланта

Масовните убиства во САД се зголемија за време на пандемијата на коронавирус, па дури и двојно се зголемија во јули 2020 година во споредба со претходната година, според истражувањето објавено во списанието JAMA Open Network.

Истражувачите се фокусираа на податоците помеѓу април 2020 и јули 2021 година од Архивата за насилство со оружје за масовни убиства, во кои четири или повеќе лица загинаа или беа повредени, без вклучително и напаѓачот.

Во тој 15-месечен период, имаше 343 повеќе масовни убиства, 217 лица загинаа и 1.498 лица беа повредени во САД.

Тимот забележа зголемување на масовните убиства по мај 2020 година, во споредба со трендовите во претходните години. Имаше 88 такви напади во јули 2020 година, 42 во јули 2019 година и 45 во јули 2018 година, регистрираше тимот.

Градските полициски оддели, исто така, известуваат за зголемување на насилството со оружје за време на пандемијата.

Во Чикаго, инцидентите со пукање се зголемени за 64 отсто досега годинава, во споредба со истиот период пред две години.

Минатата година, имаше 611 масовни убиства низ целата земја, во споредба со 417 една година порано, според Архивот за насилство со оружје. Оваа година имаше 498 масовни убиства, 34 само во септември досега.

По април 2020 година, тимот наведе дека во просек имало 0,78 дополнителни дневни масовни убиства, 0,49 дополнителни луѓе убиени секој ден и 3,40 дополнителни луѓе секој ден повредени.

Забележани се зголемувања на масовни убиства за време на пандемијата во 882 градови вклучени во податоците, но градовите со ниски и високи масовни убиства пред пандемијата-за разлика од градовите во средината на опсегот-придонесоа најмногу за севкупното зголемување со фатални жртви.

Ззголемувањето на масовните убиства за време на пандемијата, според истражувачите, може да е поради влијание на социјални и економски фактори.

Back to top button
Close