Италија, Грција, Шпанија и Малта против новите правила за азил

Земјите од Европската унија кои се најтешко погодени од пристигнувањето на стотици илјади илегални мигранти во текот на изминатите пет години денеска изразија загриженост дека новите предлози за обнова на системот за азил на ЕУ ќе продолжат да ги оставаат со голем товар.

Грција, Италија, Малта и Шпанија во заедничкото соопштение велат дека задолжителните квоти за распределба на луѓето кои имаат право на статус на бегалец меѓу 27-те земји на ЕУ мора да бидат исполнети, и покрај директното отфрлање на потегот од страна на Австрија, Чешка, Унгарија, Полска, Словачка и други.

„Земјите-членки на првата линија на фронтот не можат да се соочат со миграцискиот притисок врз целата Европска унија“, се наведува во текстот.

Предлогот што ги претставува земјите-членки беше испратен до претседателот на Европската комисија, кој подготви нови предлози за азил, како и до Советот на ЕУ и до Германија, која претседава со Унијата.

Влегувањето во 2015 година на повеќе од милион мигранти, претежно луѓе кои бегаа од конфликтот во Сирија, сериозно го оптовари системот на азил во ЕУ и предизвика длабока политичка криза.

Грција, Италија, Малта и Шпанија тврдат дека нивните одговорности како земји во кои пристигнуваат повеќето илегални мигранти преку Медитеранот се строги и јасни во „Новиот пакт за миграција и азил“, но дека должностите на нивните партнери во ЕУ не се.

Според предложените реформи, мигрантите кои пристигнуваат на надворешните граници на Европа без дозвола за влез ќе бидат прегледани во рок од пет дена. Потоа тие би влегле во постапката за азил или ќе бидат депортирани, во рок од 12 недели. Луѓето може да бидат притворени и нема да се смета дека официјално влегле на ЕУ.

Земјите на ЕУ тогаш ќе се соочат со два избора: да прифатат дел од бегалците или да обезбедат друга материјална и логистичка поддршка; или ако не се подготвени да го сторат тоа, тие можат да ја преземат депортацијата на луѓе чии апликации се одбиени. Задолжителните квоти за бегалци се напуштени.

Општо земено, земјите кои ќе се согласат да бидат домаќини на бегалци, би добиле 10.000 евра по лице како помош од ЕУ. Другите, наречени „европски отфрлувачи“, ќе имаат рок до осум месеци да ги депортираат луѓето на кои не им е дозволен пристап или да бидат принудени да ги прифатат.

Back to top button
Close