Изгласани законите за договорите од „Отворен Балкан“ за слободен пристап до пазарот на труд и електронска идентификација


Со 62 гласа „за“, без ниту еден против и воздржан, Собранието денеска, во рамки на 84. седница, го донесе Законот за ратификација на Договорот за услови за слободен пристап до пазарот на трудот во Западен Балкан.

Пратениците, исто така со 62 гласа „за“, без ниту еден против и воздржан, му дадода поддршка и на Законот за ратификација на Договорот за интерконекција на шеми за електронска идентификација на граѓаните од Западен Балкан.

Со договорите потпишани во рамки на иницијативата „Отворен Балкан“ се овозможува отстранување на работните дозволи и слободен пазар на труд за граѓаните на Северна Македонија, Србија и Албанија.

Со договорот за услови за слободен пристап до пазарот на трудот, им се овозможува да работат во која било од трите држави без да вадат работни дозволи, без бариери, без аплицирања и чекања, без административни трошоци. Договорот за услови за интерконекција на шеми за електронска идентификација, пак, предвидува пристап до електронските услуги на националните портали на трите држави преку креирање електронска идентификација „Отворен Балкан“ за остварување на можноста за пристап до пазарот на труд во тие држави.

Договорите беа потпишани на 21 декември 2021 година во Тирана од лидерите на трите земји од иницијативата „Отворен Балкан“, тогашниот премиер Зоран Заев, претседателот на Србија, Александар Вучиќ и премиерот на Албанија Еди Рама.

На 84. седница првото читање го помина и Предлог-законот за дополнување на Законот за возила во прво читање, по што претседателот на СОбранието Талат Џафери за именување и разрешуѕвање на членови на Владата

Back to top button
Close