Кај генералштабот во Белград ќе има музеј! Вучиќ: Сите нека видат што се случило таму!

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денеска изјави дека делумно е вклучен во проектот за ревитализација на просториите на Генералштабот, кој беше оштетен во бомбардирањето на НАТО во 1999 година, но и дека е многу среќен што „тој проблем во центар на градот“ конечно ќе се реши.

Вучиќ рече дека како дел од проектот на тој простор ќе биде поставен некаков музеј, и музеј на жртвите и се што се случувало таму.

– Да им покажеме на луѓето што се случи таму, дека никој ништо не крие од сето тоа, туку дополнително да го развиваме Белград и нашата земја со големи и многу значајни инвестиции – рече претседателот одговарајќи на новинарско прашање дали е избран партнер за ревитализација на областа на Генералштабот без тендери и јавни расправи.

Претседателот истакна дека секој што ќе види како се планира да изгледа тој простор ќе биде воодушевен, имајќи ја предвид состојбата на тој простор денес.

– Се надевам само дека ќе имаме доволно време да ги преселиме Министерството за одбрана и Генералштабот. После тоа, да ја обновиме величествената зграда на Седмиот полк, која гледа кон Мањеж. Тоа се големи резултати, големи инвестиции. Во следните две години Беоргад треба да добие големи меѓународни хотели и да стане светска метропола. И се ќе биде апсолутно транспарентно, никој ништо не сака да сокрие – изјави Вучиќ.

Тој посочи дека ревитализацијата на просториите на Генералштабот ќе значи и подобрување на српско-американските односи, но, како што рече, „без да се заборави што се случило“.

Кога станува збор за други инвестиции, а на новинарско прашање дали Законот за јавни набавки ќе се применува и за други проекти наведени како дел од EXPO2027, освен за комплексот на новиот саем на кој се применува lex-spatialis, претседателот рече дека тоа би.

-Веќе го применивме законот за јавни набавки не некои 2,5, три милијарди евра на различни договорени начини. Направивме се во согласност со законот и се одеше според тендерските процедури и се останато. Навистина не знам дали некој објект, зашто не знам зошто, ќе се заснова на некој друг принцип – што се однесува до ЕКСПО – рече Вучиќ.

Back to top button
Close