Кафето станува луксуз, во Ирска и Италија едно еспресо достигна 4 евра

Во Ирска и Италија, шолја еспресо сега достигнува цена до четири евра, што е значително повеќе од 2,5 или три евра колку што чинеше во 2020 година. Некои ирски угостители предупредуваат дека цената наскоро би можела да достигне пет евра.

Цените во Македонија и регионот се пониски, но сепак се значително повисоки отколку пред неколку години.

Од производителите до крајните потрошувачи, се чувствуваат последиците од зголемувањето на цените на суровото кафе, поттикнати од мешавина од климатски промени, растечка побарувачка, логистички проблеми и пазарни шпекулации, пишува бизнис порталите. Странските аналитичари истакнуваат неколку клучни фактори зад овој загрижувачки тренд.

Намалувањето на светските залихи на кафе, заедно со истовремениот раст на залихите и потрошувачката, практично ја изедначи цената на комерцијалното и специјалното кафе. Таа разлика во цените порано беше од 50 до 70 проценти, а денес е од 10 до 20 проценти, поради што може да има намалување на квалитетот на кафето, со тоа што се дозволува мешање на други адитиви во кафето, како што се цикорија, јачмен или грашок на пазарите со пониски цени. Патем, додавањето на сурогати во одреден процент е дозволено и со нашите прописи, но производителите се должни да го наведат ова на декларацијата.

Порталот наведува дека угостителите, особено во Европа, се борат да одржат маржи на профит. Здружението на ресторани на Ирска (RAI) истакнува дека нивните членови се борат со зголемувањето на набавните цени на кафето, кои се зголемија за 40 проценти за една година, со дополнителни зголемувања на цените на енергијата и деловните цени.

Производителот на „Лаваца“, како што беше најавено, ги намали маржите на профит од 11-12 проценти на 9,3 во 2024 година. Дополнителен притисок создава и неодамна воведената американска увозна давачка од 10 проценти на кафето, а некои од најголемите компании во оваа индустрија дури и објавија дека планираат евентуално преместување на производството на американскиот пазар, но неизвесно е дали тоа ќе влијае на смирување на состојбата во овој сектор на краток рок.

Претседателот на Каталонската асоцијација за кафе нагласи дека сушите во последните три до четири години во Бразил и Виетнам биле исклучително сериозни и влијаеле на падот на приносите, што е проблем бидејќи овие две земји произведуваат дури 55 проценти од светското кафе.

Прогнозата за бразилското производство во 2025 година не е одлична. „Рабобанк“ предвидува дека производството на кафе во Бразил ќе се намали за 6,4 проценти во следната сезона. Во споредба со минатата година, цената на кафето Арабика е двојно зголемена, додека Робуста, која веќе поскапе пред две години, е зголемена за дополнителни 40 до 50 проценти. (racin.mk)

Back to top button
Close