Караџовски: Факт е дека има голем број на починати, но, тоа не е до докторите

Факт е дека имаме голем број на жртви од ковид-19. На почетокот на пандемијата сите лица кои починаа од било каква друга опција ние посмртно ги ставаме во Ковид, вели проф. д-р Жарко Караџовски од Институтот за јавно здравје, во интервјуто за телевизискиот магазин „25 минути“.

Тој вели дека факт е дека бројот на починати лица е голем и дека дел од нив веќе се задоцнето донесени во болниците, а и дел умираат на пат кон болница во брзата помош, сепак вели дека тоа не е до докторите и здравствениот систем.

– Дел од пациентите доаѓаат доцна во болница, а дел починуваат во други услови, но, тоа не е до докторите. Голем дел од нив доаѓаат со ниска сатурација. Немој да мислите дека нашето здравство е толку лошо за разлика од останатиот дел од светот, неспорно едека има голем број на починати меѓутоа тоа ќе се анализира кога ќе заврши епидемијата – објасни д-р Караџовски.

Back to top button
Close