Каракачанов: Петков околу 24 мај ќе направи национално предавство  

Поранешниот министер за одбрана на Бугарија, Красимир Каракачанов денеска предупреди дека бугарскиот премиер Кирил Петков се подготвува да направи национално предавство во однос на македонското прашање околу 24 мај.

-Имате одлука на бугарската влада од 2019 година, одлука на парламентот од 2019 година, одлука на Советот за национална безбедност под претседателот од 2020 година, имаше и одлука на Советот во јануари оваа година. Бугарскиот став е јасен: компромиси за темата С. Македонија не се прават додека не се промени политиката на Скопје кон Бугарија, вели Каракачанов.

Тој додаде дека за целото бугарско општество веќе е јасно дека „Кирил Петков не само што не разбира за што се работи, туку има преземено обврски“.

-Во моментов се обидува да направи национално предавство за да го одработи тоа што некој го извади од никаде и го направи премиер на Бугарија. Тоа веќе им е јасно на сите, рече Каракачанов

 

 

Back to top button
Close