Католички свештеници во Португалија сексуално злоупотребиле илјадници деца

Португалската католичка црква одлучи да им се извини на жртвите на сексуална злоупотреба извршена врз деца од членови на црквата. Станува збор за најмалку 5.000 жртви.

„Ги бараме сите жртви за прошка: сите оние кои храбро сведочеа за злоставувањето по толку години молк, како и оние кои се уште ја носат болката длабоко во срцето и се уште не ја споделиле со никого“, рече претседателот на португалската бискупска конференција (CEP), епископ Хозе Орнелас

Back to top button
Close