Киев без трамваи и тролејбуси, јавниот превоз ќе се компензира со автобуски линии

epa10250165 A general view after shelling on the outskirts of Kyiv (Kiev), Ukraine, 18 October 2022, amid Russia’s invasion. Three Russian strikes hit an energy infrastructure facility in Kyiv, the deputy head of Ukraine’s presidential administration Kyrylo Tymoshenko said. Mayor Vitali Klitschko said that ‘critical infrastructure’ was damaged in the attack in northern Kyiv. Russian troops on 24 February entered Ukrainian territory, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
Поради акутниот недостиг на електрична енергија предизвикан од руските напади врз украинската енергетска мрежа, во главниот град Киев во прекин е јавниот превоз со трамвај и тролејбус.

Градоначалникот Виталиј Кличко најави дека во замена на возилата на струја во промет ќе бидат пуштени дополнителни 222 автобуси на редовни линии.

Метрото во Киев не е засегнато од мерките за штедење струја.

Повторените руски напади врз украинската енергетска мрежа предизвикаа сериозни штети, особено во Киев. Кличко на почетокот на оваа недела изјави дека тримилионскиот град може да задоволи само половина од потребите за електрична енергија.

Back to top button
Close