Кина го предупреди Тајван дека независноста значи војна

 Кина преку соопштение предупреди дека обидите на Тајван да добие независност од Пекинг „значат војна“.

Предупредувањето доаѓа неколку дена откако Пекинг ги засили воените операции и испрати борбени авиони во близина на островот.

Ова се случува во време на се потесните врски меѓу САД и Тајван, островска држава која минатата недела експресно ја поздрави новата администрација во Вашингтон.

САД вчера и официјално ја потврдија посветеноста на Вашингтон за поддршка на одбранбените способности на Тајван.

Кина на Тајван гледа како на своја провинција која се обидува да и се оддели, но Тајван веќе неколку децении се смета и живее како суверена држава.

Back to top button
Close