Кина од 2021 година целосно забранува увоз на отпад

Кина од 1 јануари 2021 година ќе забрани увоз на цврст отпад, со што ќе се стави крај на политиката покрената пред три години, јави кинеската државна новинска агенција Синхуа.

Кина во 2018 година почна да ја затвора вратата за увоз на отпад што предизвика акумулација на производи за рециклирање во богатите земји.

Кина, исто така, постепено забрануваше увоз на разни видови на пластика, автомобилски делови, хартија, текстил или отпад од челик или дрво.

– Секој увоз на цврст отпад че биде забранет, се наведува во заедничкото соопштение од кинеското Министерство за животна сртедина и трговија, Царината и Националната комисија за економско планирање.

Кинеската еколошка политика предизвика потешкотии за американската и европската рециклажна индустрија, кои се принудени да го чуваат отпадот додека чекаат решение.

Отпадот што се извезува во азиските држави се децении беше купуван од локалните фирми, кои го чиеста у го претвораа во суровини за индустријата.

Back to top button
Close