Кинески дисидент ги предупредил САД за коронавирусот уште во ноември 2019 година

Најпознатиот кинески дисидент, кој побегна во САД, ги предупредил разузнавачките служби таму во ноември 2019 година дека коронавирусот се шири во Вухан. Според американските медиуми, тоа било шест недели пред кинеските власти да објават дека има епидемија на коронавирусот.

Веи Џингшенг, основачот на Кинеското демократско движење, откри во новата книга „Што навистина се случи во Вухан“ дека првпат слушнал за мистериозниот нов вирус на Светските воени игри во октомври 2019 година во Вухан.

Според „Њујорк пост“, поранешниот инсајдер во Комунистичката партија на Кина бил загрижен и ги предупредил американските разузнавачки служби за инфекцијата, како и американскиот политичар кој бил поврзан со претседателот на САД, односно активистот за човекови права, Дејмон Лиу.

На прашањето дали разузнавачките служби го сфатиле сериозно во врска со неговите тврдења за вирусот во Вухан, Веи рекол дека „не биле многу загрижени“.

„Имав чувство дека не се многу загрижени, па се потрудив да им дадам уште подетаљни информации. Можеби тие не веруваа дека владата на една земја ќе сака да прикрие вакво нешто. Така постојано повторував во обид да ги убедам“, рекол Веи.

Тој изјавил дека е многу загрижен бидејќи, како што нагласил, на кој начин и да го ослободил вирусот комунистичкиот режим, имал чувство дека „Западот не е подготвен“.

Кинескиот дисидент објасни дека дознал за вирусот преку неговите контакти во Пекинг, кои се на високи позиции во земјата.

„Тој разговараше со Дејмон и некои други американски политичари во Претставничкиот дом за опасноста од оваа ситуација. Некои претставници на Белата куќа исто така присуствуваа на тие разговори во ноември 2019 година“, посочи тој.

Веи не сакаше да открие со кој американски политичар бил во контакт.

„Не сум сигурен дека политичарот би сакал да зборувам за него. Сепак, сакам да кажам дека тој беше политичар на доволно висока позиција за да стигне до претседателот на САД”, објасни овој дисидент.

Back to top button
Close