Кинеските 6Г мрежи – реалност или прпаганден трик

Ал Зезира Балкан, Сараево

Кина деновиве соопшти дека успешно го лансирала во вселената првиот 6Г сателит во светот, за да ја тестира новата технологија.

Неодамнешната најава на Кина дека успешно го лансирала првиот 6Г сателит во светот за да ја тестира технологијата, изненади многумина. Со оглед на тоа дека 5Г технологијата и мобилните мрежи од петата генерација дури минатата глодина почнаа полека да се шират низ светот, и тоа главно со бавно темпо, јавноста не беше сигурна дали Кина веќе тајно ја развила новата генерација, без многу да зборува за тоа или станува збор за пропаганден трик на Пекинг.

Петар Поповски, професор на Универзитетот во  Алборг и член на Данската академија за технички науки, посочува дека во оваа фаза тој претпочита да го користи терминот пост-5Г отколку 6Г, со оглед на тоа што не постои стандард за 6Г технологија објавена од соодветната организација за стандардизација, и, додава, дека истражувањето за 6Г само што почна во време кога 5Г станува достапна ширум светот.

-Дури и делови и надградби на 5Г се уште се стандардизираат, односно процесот се уште не е завршен, вели професорот Поповски.

Тој објаснува дека терминот „xG“, без разлика дали е 4Г, 5Г или 6Г, може да биде тесно разбран како специфичен сет на стандарди, или во поширока смисла, како парадигма на поврзаност, одноно дека тој не е само уред и дека мора да има меѓународно прифатени стандарди за тврдењата како овој Кинез да бидат релевантни.

Тоа што е вистина е дека сателитската комуникација, позната и како вонземска комуникација и нејзината интеграција со 5Г и други копнени технологии, е предмет на интензивно истражување и развој и стандардизација, вели професорот Поповски

-Значи, во извесна смисла, сателитските комуникации може да се рекламираат како поврзување пост 5Г, но тоа не значи дека постои целосен комерцијален стандард поддржан од голем број производители и корисници кои ги препознаваат како „ 6Г сателитски комуникации“.

Пример од минатото

Слично нешто се случуваше и во минатото, во време кога пошироката јавност веројатно не беше толку заинтересирана за мобилните Г мрежи, вели тој, наведувајќи пример од пред 15 години кога DoCoMo во Јапонија објави дека изградиле и тестирале 4Г систем, иако 4Г стандардот се уште беше во фаза на развој.

Се уште нема консензус за тоа што ќе биде 6Г во секој случај, но делумно, технологијата ќе се осврне на неисполнетите 5Г ветувања, како што се доцнењето на протокот на податоци и сигурноста.

-Меѓутоа, постојат два тренда што стануваат појасни. Вештачката интелигенција (AI) и машинското учење (MU) ќе играат значајна улога во дизајнирањето и работењето на 6Г системите. И дополнителен нов фактор ќе биде прецизната локализација, до нивоа на сантиметри или поточно, да се користат во паметни фабрики, проширена реалност, болници и така натаму, вели професорот Поповски.

5Г во регионот

Додека Кина очигледно работи напорно на развојот на шестата генерација мобилни мрежи, Босна и Херцеговина минатата година доби само 4Г + мрежа, што се уште не е распространета, па се поставува прашањето кога сегашната генерација ќе биде достапна во БиХ и насекаде во регионот.

Слично на случајот со претходните генерации на мобилни мобилни мрежи, основниот услов за нивна имплементација е да се решат проблемите поврзани со распределбата на соодветниот спектар на 5Г технологијата, вели др. Немчевиќ.

-Тоа е процес што се одвиваше во нашата земја веќе подолго време и генерално го забавува воведувањето на нови генерации на споменатите мрежи.

Имајќи предвид дека временскиот интервал меѓу воведувањето на новите генерации на мобилни мрежи е во просек околу 10 години, што е период што е потребен за да се надоместат инвестициите во претходната генерација, и да се инсталира нова инфраструктура, заради претходната, како и проблемите поврзани со распределбата на спектарот, дека 5Г мрежите нема да бидат комерцијално достапни во БиХ во блиска иднина (иако тест 5Г платформи веќе постојат во БиХ и денеска).

Кога станува збор за регионот, според претставниците на Хуавеи во БиХ, „од следната година се повеќе и повеќе земји се очекува да завршат акции со 5Г фреквенција за давателите на телекомуникациски услуги, а потоа може да започне со имплементација“.

Доц. д-р Памела Њемшевиќ од Електротехничкиот факултет во Сараево забележува дека 5г е во комерцијална фаза на имплементација низ целиот свет, што значи дека фазата на истражување во рамките на 5Г е направена во значителна мерка. Затоа, додава таа, во моментов, големите компании со добри можности за иновации и развој веќе прават истражувања за развој на 6Г, со цел технологијата 6Г кога ќе дојде време, да биде подготвена за имплементација.

Затоа, вели таа, сега е вистинското време за истражување како дел од развојот на 6Г.

-Истовремено, главната разлика помеѓу 5Г и 6Г е што 6Г планира да воведе сателитска компонента, што би се реализирало со спроведување на соодветна телекомуникациска опрема на надморска височина од околу 20 километри над Земјата. На овој начин планира проширување на копнената мрежа и реализација на глобалното покривање, првенствено во области кои немаат копнена инфраструктура (океани, пустини, дождовни шуми …). Затоа, експериментот што во моментов се спроведува во Кина е голем чекор напред кон обединување на копнените и сателитските мобилни комуникации и кон развојот на 6Г, објаснува експертката од Електротехничкиот факултет во Сараево.

Хуавеи и развојот

Кинескиот телекомуникациски гигант „Хуавеи“ е водечка компанија во светот во производството на 5Г опрема, и бидејќи веќе неколку години е под притисок на администрацијата на американскиот претседател Доналд Трамп да ја ограничи или целосно забрани опремата на компанијата, што Вашингтон ја бара од своите меѓународни партнери. очекувајте да се одложи развојот на следната генерација на мобилни мрежи.

Како што вели др. Немчевиќ, според информациите добиени од локалните претставници на Хуавеи, „досега ниту една членка на Европската унија не ја исклучи целосно Хуавеи од нивната изградба на 5Г мрежата. Спротивно на тоа, многу земји на ЕУ (Австрија, Хрватска, Финска, Унгарија, Германија, Шпанија …) се отворени за имплементација на опремата на Хуавеи, што е поткрепено со фактот дека во Европа има речиси 50 комерцијални 5Г мобилни мрежи, со околу 70 проценти од опремата на Хуавеи“ .

Кога станува збор за блокадите од САД, тие се одраз на проблемите што ги имаат САД со воведувањето на 5Г, а најверојатно се предизвикани од фактот дека САД немаат доволно широк опсег на слободна фреквенција за 5Г и немаат доволно развиена инфраструктура за влакна за да извршат обнова во 5Г, додава таа.

Споменатите недостатоци на САД се „маскирани“ од приказната за несигурни добавувачи на 5Г, што предизвикува значително забавување на воведувањето на 5Г мрежата, наведува др. Немчевиќ.

Меѓутоа, се претходно примарно има комерцијални последици и практично не влијае на развојот на 6Г.

-Што се однесува до развојот на 6Г мрежата, таа очигледно е веќе во тек, и овојпат Кина се наметна како лидер во својот развој, вели експертот на ЕТФ.

Прашањето за здравјето

Денеска актуелната 5Г технологија се соочува со обвинувања дека предизвикува бројни здравствени последици, а бидејќи коронавирусот се појави истата година со масовното појавување на 5Г мрежи, на социјалните мрежи има чести обвинувања дека петтата генерација мобилни мрежи е „виновникот“ за пандемијата. Слични обвинувања беа упатени кон претходните генерации мрежи и досега ниту едно такво тврдење не е научно поткрепено.

Обвинувања, откако и 6Г ќе биде достапна, сигурно нема да изостанат.

-Секоја нова технологија предизвикува одреден страв кај индивидуите, па постои можност овој аспект на безбедност да биде доведен во прашање и во 6Г мрежите, вели др. Немчевиќ.

Имено, во 5Г и 6Г (во случај на работа на фреквенции над 10 GHz) има потенцијални проблеми поврзани со електромагнетното зрачење, кои се различни во споредба со класичните мобилни комуникации (кои користат пониски опфати), бидејќи комуникацијата се реализира со високо насочени електромагнетни зраци. потенцијална закана за очите.

Сепак, GSMA, Светската здравствена организација или Меѓународната организација за телекомуникации на ОН, пред да почнат каква било технологија, спроведоа голем број студии за нивното влијание врз здравјето на луѓето и даваат препораки што го земаат предвид негативното влијание на технологијата врз здравјето на луѓето, додава тој.

-Тоа беше случај со 5Г, и секако ќе биде случај и со 6Г, изјави експертот за телекомуникации.

Back to top button
Close