Кинез заработил 99 милиони долари продавајќи пристап до домашните компјутери на киберкриминалци

Кинески државјанин заработил околу 99 милиони долари продавајќи пристап до милиони домашни компјутери со „Вондоз“ (Windows) ширум светот на киберкриминалци, соопштија американските федерални власти.

Јунхе Ванг (35) создал малициозен софтвер што загрози повеќе од 19 милиони домашни компјутери ширум светот, од кои речиси 614.000 во САД, соопшти американското Министерство за правда.

Ванг од 2014 година до јули 2022 година, Ванг и другите водеа ботнет кој „овозможувал кибернапади, измами од големи размери, експлоатација на деца, вознемирување, закани со бомби и прекршување на регулативите за извоз, изјави американскиот државен обвинител Мерик Гарланд

Back to top button
Close