Кирил Петков: Мојата прва посета на Северна Македонија најверојатно ќе биде на 18 јануари

Бугарскиот премиер Кирил Петков најавува дека датумот на неговата прва посета на Северна Македонија најверојатно ќе биде 18-ти јануари.

Во интервју за ТВ Блумберг, како што јави дописникот на МИА од Софија, Петков вели дека со Ковачевски сакаат да создадат сосема поинаква рамка за разговорите.

Посочува дека досега главниот фокус беше на историската дебата, но оти смета дека е поважно сите дискусии да се стават на победничка основа за сите. Затоа, како што вели, отвораме пет нови групи – за инфраструктура, економија, културни размени, влез во ЕУ и историја. Наведува дека сака овие групи да работат исклучително ефикасно во следните шест месеци и да постигнат реални резултати.

Петков рече и дека не разбира зошто мора да лета преку Виена за да оди во Скопје, укажувајќи дека треба да има летови Софија-Скопје.  Дополни и дека не му е јасно зошто нема железничка врска помеѓу Софија и Скопје.

Запрашан за историјата што останува проблем меѓу двете земји, дури и ако сите други работни групи постигнат одреден напредок, Петков рече дека верува оти луѓето би биле многу понаклонети да бидат поотворени кога ќе се соочат со сите позитивни страни на добрососедството, а такви ги има многу. Досега, вели, не се зборуваше за нив, туку само за проблемите, а кога станува збор за проблемите, сите се држат до своите позиции и нема напредок.

Тој посочува дека од бугарска страна е прецизирано и со македонските партнери има многу густ распоред на овие меѓувладини и деловни средби, како и културни групи од двете страни со многу јасни цели. Според тоа како се постигнува напредок по сите прашања, Петков очекува да се одреди конечниот датум за прием на Република Северна Македонија.

Дополнително, бугарскиот Парламент, вели тој, му даде мандат и има коалициски договор со некои конкретни точки кои треба да се спроведат пред да се направи овој чекор напред. Има Договор меѓу Бугарија и С Македонија кој е потпишан и тие се вклучени во него. Затоа, вели, мора да почнат дискусии со сите позитивни страни, да се исполнат конкретните критериуми за да може тој како премиер да влезе во бугарскиот Парламент да извести за нивниот напредок.

Петков изјави дека има силна волја и верува дека улогата и местото на С Македонија најдобро ќе бидат заштитени доколку земјата биде дел од ЕУ, па колку побрзо напредува, толку побрзо ќе може да се стават поконкретни рокови.

Back to top button
Close