Кога, ако не сега?

Ви пренесуваме дел од колумната на Катерина Блажевска за Призма:

Ни економијата, ни социјалата, ни здравството, ни образованието, или која било сфера не може да доживее рестарт, ако претходно не се направи ресет. Предлог-пограмата на владата ветува многу промени и развојни проекти, за кои се потребни и многу средства. Парите во државната каса не се неограничени, не извираат од некој невидлив извор, ниту растат на дрво, како што еднаш забележа Зоран Ставрески, критикувајќи ги енормните трошења на неговата влада за непродуктивни цели.

Владите се менуваат, но нема доказ дека се води строга сметка за начинот на кој се трошат парите на граѓаните. Проблемот станува уште поголем кога државното кесе дополнително ќе биде начнато од непредвидена и непредвидлива ставка, каква што предизвика корона- кризата.

Многу категории граѓани и фирми се вкалкулирани и во следните сет-мерки со кои треба да ги намалат последиците од Ковид -19. Сите тие се дополнителни, вонредни трошоци, кои може прилично да се одразат на развојните компоненти, на кои владата сака да го темели и оправда следниот четиригодишен мандат.

Ако едно семејство се соочи со каква било криза која ќе му го наруши домашниот есап и дотогашниот ритам на потреби и трошоци, семејството ги ревидира и ги адаптира приоритетите во согласност со новонастанатата состојба. Ако тоа се прави во таа примарна клетка, зошто не гледаме ист обид на колективно ниво – во семејството Македонија?

Целата колумна на Призма на следниот линк.

Back to top button
Close