Компанијата „Тојота“ го сели своето производство во Чешка

Тојота Мотор Европа потврди дека ќе продолжи да го произведува својот нов модел А-сегмент во производствен погон лоциран во Колин, Чешка (TMMCZ).

Чешката фабрика е веќе подготвена за Toyota New Global Architecture (TNGA) и производство на новиот модел Yaris.

Претстојниот адут од А-сегментот се базира и на платформата TNGA, така што ќе ја збогати производната линија.

Новиот модел на А-сегмент е европски автомобил во секоја смисла, од развој до производство.

Ја подвлекува посветеноста на компанијата за понатамошно ширење и раст на европско ниво и ќе формира важна точка во системот, по неодамнешното соопштение дека до 2025 година јапонската марка планира да испорача 1,5 милиони возила во Европа.

Back to top button
Close