Концерт на Сара Ароести во Музеј на холокаустот на Евреите од Македонија

Во рамки на фестивалот „Скопско лето“ вечерва со почеток во 20:30 часот во Музеј на холокаустот на Евреите од Македонија ќе се одржи концерт на американската пејачка и композиторка Сара Ароести.

Со својот албум „Монастир“ Ароести ја слави богатата еврејска култура што некогаш цветала во Монастир (денешна Битола) пред Втората светска војна.

Со предци од Битола, Ароесте посвети долгогодишно истражување истакнувајќи ги приказните за оваа прекрасна изгубена заедница. „Монастир“ обединува музичари од Израел, Северна Македонија и САД за да изведуваат песни кои некогаш им биле сакани на Евреите од Битола.

Некои песни се претставени на ладино, сефардските јазици што го зборуваат Евреите од Монастирли, други се на хебрејски, а трети се на македонски и се однесуваат на некогашната Битола и неговото еврејско население.

Песните од албумот „Монастир“, курирани и аранжирани од Ароести и музичкиот соработник Шаи Бачар од Израел, ова лето ја означуваат премиерата на изведбата во живо. Избрани уметници се Сара Ароести, Хелена Суша, Сефедин Бајрамов, Вевки Амедов, Шаи Бачар, Мајан Доари, Шани Шавит и други специјални гости.

Back to top button
Close