Конзерваторското мислење за 17 – катницата во Карпош ќе се поништи, но неизвесно е дали ќе се „поништи“ и дозволата за градба

Скопскиот Конзерваторски центар уште денеска треба да го поништи позитивното конзерваторско мислење издадено за висококатницата кај поликлиника „Букурешт“ врз основа на кое потоа Општина Карпош издала и дозвола за градба.

Ова денеска го соопшти министерката за култура Бисера Костадиновска Стојчевска, која нагласи дека тоа е посочено во извештајот на работната група која вршеше надзор од формално – правен аспект врз издаденото козерваторско мислење од НУ „Конзерваторски центар“.

Во извештајот стои дека тоа издадено решение не е во согласност со правилникот по Законот за заштита на културното наследство и го враќаме назад кон првостепениот орган од кој очекуваме уште денеска да биде поништено. Не се одолговлекуваше постапката, затоа што друга надлежна установа е Управата за заштита на културно наследство и тие беа директно повикани од Државниот управен инспекторат да извршат надзор во Конзерваторски. Тие инспектори од засега непознати причини, не излегуваа на терен, дури вчера излегоа. Она што беше во наш домен ние тоа го завршавме – посочи министерката денеска на прес конференција по повод почетокот на градежните работи за реконструкција на Универзална сала.

Повеќе

Back to top button
Close