Корона скандал: Колку тестови се навистина направени – приватните центри за тестирање никнаа како печурки

Во Германија, приватните центри за тестирање никнаа како печурки по дожд. Сепак, критичарите уште од самиот почеток тврдат дека системот е ранлив на измама. Сега тие претчувства се остварија, објави Дојче Веле. 

Бидејќи германската влада воведе можност за бесплатно тестирање за сите граѓани како една од мерките на почетокот на март, центрите за тестирање започнаа да се појавуваат низ целата земја. Покрај во аптеките и во лекарските оринации, тестовите можат да се вршат и во многуте центри кои се наоѓаат, на пример, во трговски центри, на паркинзи до нив, во ноќни клубови или во едноставни контејнери во близина на железнички станици. Масовното тестирање стана еден од приоритетите и главните механизми во борбата против пандемијата.

Објавени 70 направени, наплатени 1.000 тестови?

За многумина со чувство за добар бизнис, започнувањето на фирма за тестирање се покажа како многу профитабилен бизнис. Овие центри наплаќаат 18 евра по тест од државата. Овие тестови ја чинеа државата над 660 милиони евра само во април и мај.

Но, како што сега откри истражувачкиот тим на јавните служби WDR и GDR и над-регионалниот дневен весник Züddeutsche Zeitung, овој систем буквално повикува на манипулација без прекумерна контрола.

Новинарите на овој тим тајно го контролираа бројот на извршени тестови во неколку случајно избрани центри за тестирање. Во еден центар во Келн, новинарите избројале 70 тестови извршени за еден ден. Компанијата што стои зад овој тест центар и наплати на државата 1.000 тестови за тој ден. Слични заклучоци беа донесени со следење на слични центри во Есен и Минстер.

Покрената е истрага

Сега, по критиките, министерот за здравство, Јенс Шпан, беше принуден да реагира. „Без разлика дали станува збор за маски или тестови – секој што користи пандемија за да се збогати криминално треба да се срами“, објасни политичарот од ЦДУ преку Твитер, додавајќи дека „добро е да се вклучите сега“ и Државното обвинителство.

Државното обвинителство за економски криминал започна истрага против две водечки лица на компанија во Бохум, каде беа утврдени лажни пресметки. Спан објави „случајни контроли“ и рече дека компаниите што ги спроведуваат тестовите мораат да ја чуваат документацијата до 2024 година, кога се планира да се спроведат тестовите.

Погрешна слика за епидемиолошката состојба?

Здравствената канцеларија во Келн стравува дека ова е само „врвот на ледениот брег“ и дека наскоро ќе излезат на виделина нови случаи на погрешна пресметка.

Здравствените служби стравуваат од уште еден негативен ефект. Три центри, следени од истражувачки тим, пријавиле 25.000 тестови во рок од една недела, ниту еден не бил позитивен.

Следејќи ги најновите откритија за реалниот број на испитани лица, се стравува дека овие погрешни податоци може да создадат лажна слика за реалната епидемиолошка состојба на теренот.

Социјалдемократската партија на Германија (СПД), помал коалициски партнер на Унијата ЦДУ / ЦСУ, остро го критикуваше министерот Шпан за, како што е наведено, „катастрофалното управување“ во борбата против пандемијата.

„По маските, сега следи скандал со брзи тестови. Министерот Шпан ги игнорираше предупредувањата на коалицискиот партнер дека условите под кои се спроведува тестирањето се неприфатливи“, рече Карстен Шнајдер од СПД.

Во последните месеци имаше обвинувања против неколку членови на Унијата ЦДУ / ЦСУ дека тие се збогатиле при набавка на заштитни маски, по што неколкумина од нив се повлекоа од своите политички позиции. Постојат провизии од неколку милиони евра за споредба во набавката на маски. Оваа афера значително ги оштети Унијата и изборната година.

Извор: Дојче Веле

Back to top button
Close