Ковачев: Погрешно е верувањето на Заев дека проблемот е во техничката влада во Софија, проблемот е во Скопје

Европската интеграција на РСМ е важна и за Бугарија и за регионот како целина, но и за ЕУ ​​како целина. Бугарија во 2017 година потпиша договор за пријателство со Скопје токму за да го отвори патот за побрз пристап на Македонија како полноправна членка на ЕУ. Во 2018 година, првото бугарско претседателство со ЕУ беше посветено на лобирање за ова усвојување, пишува во својата анализа за БГНЕС, бугарскиот европратеник Андреј Ковачев.

 

 

Сепак, според него „од 2017 година, властите во Скопје не преземале ништо за спроведување на договорот.

„Заедничката комисија е блокирана и не работи. Говорот на омраза се засили. Не е проблем што има привремена влада во Бугарија, како што верува Зоран Заев. Проблемот е во тоа што Скопје не стори ништо за да го спроведе договорот со Бугарија. Напротив, вложува напори да лобира против Бугарија и да се наруши бугарската позиција и да се изврши притисок врз Софија. Не се расправаме за сегашниот идентитет и јазик. Договорот зборува за заедничка историја на двата присутни народи. Заедничка бугарска историја, не споделена, не испреплетена, но заедничка за истата етничка група во минатото, која етничка група беше сурово поделена од несреќната судбина и големите сили на почетокот на 20 век. Секој има право на самоопределување. И нашите предци го имаат истото право како и живите сега. Омразата и неединството може да се надминат само преку европска интеграција и храброст да се прифатат фактите како што беа. Тоа е она што го вели договорот, што мора да се почитува, а Скопје има многу време од 2017 година да го стори тоа. Извинувањата со привремената влада се неиздржани. Исто така, мислам дека очекувањата се дека следната бугарска влада може да ја прифати лагата. Фактите се свети!“, пишува Ковачев.

Back to top button
Close