Ковачевски: Ќерка ми ме придружуваше кај Папата согласно протоколите

Премиерот Димитар Ковачевски одговарајќи на пратенички прашања во Собранието рече дека поведувањето на ќерката Тамара Ковачевска на аудиенција кај Папата Франциск во Ватикан не пречекорување на протоколот.

-Беше најавено дека ќе бидам придружуван од мојата ќерка и тоа е во согласност со протоколи за посета на Папа. Не е надвор од протокол да присуствува член на семејство. Историјата познава такви многу случаи на аудиенција во Ватикан. Дали ќе оди сопружник, сопружничка или друг член на семејство, зависи од изборот на државникот. Со тоа се искажува чест и почит кон домаќинот, додаде тој.

Ковачевски рече дека така било и за поранешни претседатели и премиери.

-Не постои никаква двосмисленост или пречекурување на какви било протоколи туку уште еден начин да се оддаде почит“, рече Ковачевски од собраниската говорница.

 

 

Back to top button
Close