Ковачевски ги вознемири штипските бизнисмени со најавата за отворање на странска фабрика: Дали ќе ни ги земат работниците, дали ќе бидеме евтина работна сила?

Штипските приватници не се воодушевени од најавената голема странска инвестиција која ќе се отвори во Технолошки-индустриската развојна зона во Штип.

Се работи за инвестиција на канадската компанија Magna International Inc. која дизајнира, развива и произведува автомобилски системи, модули и компоненти кои се испорачуваат на сите најзначајни производители на автомобили во светот.

 

– Advertisements –

 

 

Според премиерот Димитар Ковачевски, во ТИРЗ Штип компанијата ќе отвори фабрика каде тест производство се планира да биде годинава, а сериското производство ќе започне во првата половина од 2024 година. Инвестицијата била вредна 40 милиони евра и во првата фаза ќе донесела 600 нови работни места.

Но, бизнисмени од Штип кои имаат свои приватни компании, стравуваат дека странската фабрика ќе им ги земе работниците.

-Ова е голема конкуренција за нас, и секако дека работниците ќе ни се одлеат во странската фабрика. Додека ние се мачиме да најдеме квалитетна работна сила и да опстаниме во овие тешки времиња, преку ноќ може да останеме без работници- велат штипски приватници.

-Имам мал приватен бизнис кој со години се трудам да го одржувам. Вработувам помалку од десет луѓе, и навистина е предизвик да се најде добар работник. Ќе ги обучиш за работа, ќе вложиш труд и време, и на крај ќе гледаш како ти заминуваат во странска фабрика – за ,,Фокус” појаснува приватник од Штип.

 

На страниците посветени на градот, според коментарите кои ги оставаат штипјани, исто така нема воодушевување од најавената инвестиција. Најчесто граѓаните прашуваат која ќе биде платата во фабриката, и дали кога станува збор за странска фабрика, во случајов канадска, и платите ќе бидат според тамошниот стандард, или пак работникот ќе работи за 350 евра месечно.

-Нека се отвори странска фабрика, но да не се потценува трудот на нашиот работник. Ако во странство платите се неколку илјади евра месечно, понижувачки е за истата работа овде странските компании да плаќаат 20.000 денари. Нека ни дадат плата од 1.000 евра, па сите ќе бидеме задоволни. Инаку, потценувачки е да не гледаат како евтина работна сила – реагираат штипјани.

Повеќе

Back to top button
Close