Kовачевски го осуди отварањето на клубот Цар Борис


Премиерот Димитар Ковачевски вечерва го осуди отворањето на бугарскиот културен клуб „Цар Борис Трети” во Охрид.

– Го осудувам отворањето на тој културен центар со такво име, иако го имаат отворено граѓани на нашата држава. Сметам дека тоа е провокација, која никому не му носи добро. Сметам дека отворање културен центар треба да носи име на некој кој зближува, а не на некој кон кој граѓаните во оваа држава имаат негативни чувства, не само Македонците, туку доминанто и Евреите бидејќи знаеме што се има случено со еврејската заедница во нашата држава во Втората светска војна. Треба да се има почит од организаторите на тоа здружение – изјави вечерва Ковачевски во интервју на ТВ21.

Премиерот смета дека тоа се мали групи кои имаат, како што рече, некакви свои, лични интереси во формирањето клубови со такви имиња.

Back to top button
Close