Ковачевски-Во историската комисија не се разговара за дефинирање на статусот на МПЦ-ОА

Македонско-бугарската историска комисија воопшто не разговара за дефинирање на статусот на МПЦ-ОА, а она што е валидно е само кога комисијата има консензус, изјави денеска премиерот Димитар Ковачевски

Македонско-бугарската историска комисија воопшто не разговара за дефинирање на статусот на МПЦ-ОА, а она што е валидно е само кога комисијата има консензус, изјави денеска премиерот Димитар Ковачевски. 

-Утрово Историската комисија имаше соопштение во кое што во детали објаснија од кој аспект Историската комисија ги анализира историските периоди и улогата на различни институции во тие историски периоди и исто така потврдија дека воопшто не се разговара за статусот на црквата од кој било аспект. Така што сметам дека сите оние коишто даваа изјави врз основа на шпекулации во текот на изминатите два дена треба да се воздржат од тоа и да ги почекаат секогаш официјалните изјави на Историската комисија, а мислам дека изјавата на сите членови потпишани на нашата Историска комисија се многу јасни дека воопшто таму не станува збор за какво било дефинирање на статусот на МПЦ-ОА, рече Ковачевски одговарајќи на новинарско прашање.   

Бугарската страна, додаде тој, си дава изјави за себe, а она што е валидно е само кога Историската комисија со сите 14 члена ќе има консензуален став за кое било прашање и, како што истакна, се друго се изјави коишто немаат никакво влијание врз финален резултат на работата на Историската комисија.

Таа прво работи независно и тоа беше целта – со историјата да се занимаваат историчарите, а со политиката политичарите. Единствено валидно решение кое што може да го донесе Историската комисија е тоа кое што ќе биде одобрено од сите 14 члена, седум од наша страна, седум од бугарска страна, со нивни потписи и да биде воведено на реципрочна основа во двете држави, рече Ковачевски одговарајќи за реакциите од бугарска страна. 

Back to top button
Close