Ковид-19: САД одобрија тест на плунка, испробан во НБА

 Американската Управа за храна и лекови (ФДА) го одобри на Медицинскиот факултет тестот на плунка за медицинската помош во итни случаи  за откривање на Ковид-19, кој беше тестиран на играчи и персонал на Националната кошаркарска асоцијација  (НБА).

SalivaDirect, петтиот тест на плунка за Ковид-19 одобрен од ФДА, не бара брис или уред за собирање и користи плунка на лица за кои постои сомнение дека имаат коронавирус.

Комесарот на ФДА, Стивен Хан, тестот го нарече „револуционерен“ поради неговата ефикасност.

SalivaDirect се смета за евтина, поедноставна и помалку инвазивна метода за тестирање за која не е потребна екстракција на нуклеинска киселина и може да се користат неколку лесно достапни реагенси.

Back to top button
Close