Ла Лига со поддршка за Барселона, Меси не може да си оди без обесштетување

 Шпанската Ла Лига издаде официјална изјава во врска со ситуацијата во Барселона. Лигата смета дека напаѓачот Лионел Меси не може да го раскине договорот со клубот во своја корист. Износот на надоместокот за фудбалер е 700 милиони евра.

Договорот на 33-годишниот Аргентинец важи до 30 јуни 2021 година.

Според „Кадена СЕР“, тој е потпишан во 2017 година според шемата 3+1, затоа, според соодветната клаузула, Меси во моментов има право да го раскине договорот.

Изворот забележува дека доколку напаѓачот го напушти клубот пред да започне опцијата за продолжување на договорот, тој ќе мора да плати 700 милиони евра. Доколку Меси го раскине договорот додека важи опцијата, тогаш тој нема да мора да ја плаќа оваа сума.

Така, датумот на завршување на сезоната 2019/20 би можел да биде пресуден фактор во веројатниот правен спор помеѓу играчот и клубот.

Back to top button
Close